Sportfiskeambassadör.

Bo-Yngve Nilsson, Rödön har utsetts till ambassadör för Sportfiskarna i Norrlands inland.
– Jag vill framför allt jobba för att det skapas många vandringsvägar förbi kraftverk och vattendammar för fisken, säger sportfiskeambassadören.

Ambassadörsrollen är mer en titel än ett fast jobb. Även om en viss ersättning kommer att utgå för resor och seminarier med mera.

– Det här är ett ideellt arbete, men jag får 20 000 kronor i startkapital för att sköta samordningen. Tanken är att jag ska vara spindeln i nätet och samordna sportfiskarna, så att vi kan få till ett bättre fiske trots att så många vattendrag redan är utbyggda.

Sportfiskarna organiserar 50 000 fiskare i 400 klubbar i landet och Bo-Yngve ska hålla kontakt med klubbar i Jämtland och Västerbotten samt länsstyrelsen. Det i ett område med många kraftverk och dammar som hindrar fiskebeståndets utveckling.

– Det behöver skapas vandringsvägar förbi kraftverken och som mer liknar en naturlig bäck. Allt för att ge fisken möjlighet att vandra och fortplanta sig.

En sådan "bäck" har skapats vid kraftverket i Sporrsjön vid utloppet till Vängelälven och där fisken nu fritt kan gå både upp och ner.

– Tillsammans med fiskeklubbar och länsstyrelsen vill jag att vi nu ser över de här möjligheterna, för att sedan få i gång en dialog med kraftbolagen om vad som går att göra.

Fisket har varit ett naturligt inslag i Bo-Yngve Nilsson sedan barndomen, men han är ingen organiserad fiskare. Det är först nu som han har gått med i Sportfiskarna erkänner han. Men under 1970-talet var han med och slogs i Älvräddarna för att spara Ammerån, Nedre Långan och Storån från utbyggnad. Till vardags jobbar han på barn- och ungdomspsykiatrin i Östersund.

– När man som jag är född och uppväxt i Täxan vid Faxälven, och fått se de negativa konsekvenserna av torrlagda älvfåror, så är det ganska naturligt att ta ett sådant här jobb.

Tillsammans med medlemmar, kommuner och turistnäring vill nu Bo-Yngve utveckla fisket.

– Vi ska vara med och påverka när gamla vattendomar ska omprövas. Det är viktig oerhört viktigt för ett turistlän som vårt att kunna erbjuda ädelfiske.

Andra saker att jobba för att fler privata vatten upplåts och att den unga generationen aktiveras.

– Fiske är billigt och är en bra terapi i vår stressiga vardag, och som dessutom förenar nytta med nöje. Men tyvärr fastnar många unga framför datorn idag.

Verksamheten med informationsträffar ska rulla igång först i höst och tills dess är det enbart fiske som gäller för ambassadören.

Östersundsposten., 3/7-2011 22:31
COPYRIGHT © 2010-2019 Fjällochfiske.se